Friday, March 20, 2009

Indah Khabar Dari Rupa

Semalam gua ponteng keja. Sebab, anak-anak gua sebok nak tengok belon kat Putrajaya. Since, cuti sekolah, plus 2-3 bulan nih sebok manjang kat opis, gua pon agreed nak bawak dorang gi tengok.

Sampei sana lebeh kurang kol 840am itu macam. Dari jauh dah nampak belon tuh terbang. Ada 1 yang lain sket, bentuk, cawan. Menarik. Dengan excited nya, bini gua beli tiket untuk naik belon. 

RM10/- satu kepala. Kalo lu orang tengok dia nye tiket, sedih. Imagine kertas A4 kaler biru. Photocopy. 1/16 bahagian tuh, 1 tiket. Kalo, ah gua ada opis kat Putrajaya, gua photocopy bebanyak. Pastu, buat black market kat situ. RM5/- pon gua brani nak tolak.

Tunggu. Tengok 1 belon nih tengah buat preparation untuk naik. Sementara tuh, dihiburkan dengan paraglider (gua main hentam je, kalo nak ikotkan paraglider tak pakei mesin rumput) terbang ke sana ke mari, plus clowns trying so hard to be funny kat celah-celah crowd tuh.

Ini, ah rupa belon yang baru nak kena masukkan gas

Time beratur nak amek turn tuh, baru realised, belon tuh naik 5 tingkat (lebeh kurang 60 kaki) ke atas. Lepak kat atas tuh 10-15 saat. Pastu, turun. Aduuhhh. Gua macam rasa pointless, je aktiviti nih. Kalo 60 kaki je, baik gua naik bangunan, pastu, gua sandarkan dahi gua kat cermin, tangan depa + tengok ke bawah. (as if gua berada di awangan, ah) 

Gua ingat dalam kol 1020am gua manage naik benda tuh. Sebelom tuh, budak-budak dah tarik muka. Panas. Nak ini, ah. Nak itu, ah. Gua pegi lari kejap, beli air. Takot budak-budak nih hydrated. Singgah 1 stall, gua main sauk je 2 botol. RM4/- mintak mamat tuh. Gua, "Huh?!", cilakak punya gerai! 500ml mineral water for RM2/-? Wait. It WAS drinking water, not mineral water! Gua bayar, dalam ati menyumpah-nyumpah.

Tak de apa nak crita apa yang excitednya naik belon kat sini. Dalam gondola tuh bila adult berdiri 4 orang pon dah kira sempit. Itu tak kira panas nye bila dia release gas untuk 2 burners yang ada kat atas kepala kita tuh. Pendek kata, kalo ada orang ajak gua nak gi jenjalan naik benda tuh, sumpah gua tak mau.


Begitu, ah panjang Q nak naik belon

Kol 11am, gua chow dari situ. Panas cuaca, 1 hal. Panas ati pon 1 hal. Buat gua determined pasal ROKATUA nih. Gua tak nak benda yang sama pon jadi kat EP kitaorang. Gua tau, ramei yang singgah, jenguk kat blog nih, tapi, haram materials yang "real" tak muncul-muncul lagi. Kata, March dah ready. Tapi, abok pon tarak.

Be assured. We are trying our best to finish off the recording and mixing. Kitaorang tau, kitaorang lambat. Kitaorang pon tau, ini first time kitaorang buat keja gila (recording, mixing, mastering & producing our own) untuk umur-umur yang pada kitaorang, that learning curves are too steep. :)

Itu bukan justification pasal kitaorang lambat atau lembab. Cuma, kitaorang tak mau jadi Indah Khabar Dari Rupa.


p/s - Gua diberitau, kalo ari dah panas, belon tuh susah nak turun. Gua tak pasti apa yang jadi kat orang-orang yang naik selepas gua. :) 

3 comments:

errk, kenyang said...

rilek brader rilek...
pergi dapor, bukak aesbok...
minum air sejok...chill...

aku dah start rasa...
kiddies asik nak pergi
jalanjalan/event sebegitu
tapi kita as father ni...
aduh...leceh...

asalkan berjalan laga bahu...
teros aku rijek..
tak mo pergi...

deaf_angel said...

kejap betul ler 10-15 saat tapi Q panjang2.

ROKATUA said...

errk, ramei gak species kita, nih. Tapi, sekarang nih, gua kena train diri gua untuk accept/sesuaikan diri kat tempat-tempat cam nih.

Kalo pegi dengan budak-budak, tak meriah tempat tuh pon, tak seronok. :)

deaf, yup. RM10/- satu kepala (tak kira budak-budak atau orang tua) untuk that experience. :(