Monday, May 25, 2009

A Salute To Friends

Ada 1 kind of feeling bila gua browsing blogs member-member, i.e. deaf, Krenmaut, berteromber, etc. Especiallly bila kutu-kutu nih posting collection dorang.

Sumpah gua menipu kalo gua takde rasa dengki, jaki & iri ati dengan dorang nih. Tapi, masa yang sama, gua admire the passion, determination, knowledge, discipline untuk buat 1 inventory management, collection dorang nih. Hey, who needs money when you have all those? :)

Sebagai species yang sama dengan kutu-kutu tuh, gua pon ada gua nye collection. Kebanyakkan gua kumpul masa gua kat UK dulu. Asal ada sen, CD/LP kena dulukan. Makan, minom, takpe, ada kengkawan. Takkan kengkawan nak biau kita lapar, ye tak? Dah, ah jauh dari mak bapak. :)

Sampai, ah lebih kurang 5 taon lepas. Umah gua tenggelam dalam banjir 2 minggu sebelom raya.  Jangan cakap CD. Keta, katil, buku, hi-fi, sofa, smua abes jahanam. No, don't feel sad reading this. Bukan gua nak ngungkit qada & qadar gua. Apa yang lepas, tuh, lepas. Gua nak share crita je.

Tak silap gua, lebih kurang sebulan lepas tuh, gua revisit balik CD-CD gua tuh. Time tuh, CD nih, dah become gua nye lowest priority untuk take care balik. Gua ingat dekat 3/4 gua nye CD, gua buang. Remaining, gua sumbat balik kat besen bekas CD tuh. Penat. Dah takde yang buleh kena selamatkan. Itupon gua masih nasib baik lagi, smua LP gua, gua letak atas lemari. Takde apa rosak. Masih kekal. Tapi, bila dah tengok hampir smua collection gua jahanam, gua dengan rela ati kasi free pada 1 member. Yup. Semuanya sekali. (Takde banyak pon, just early Thrash Metal stuffs)

Weekend lepas, gua selongkar balik besen CD tuh. Dah 5 taon terconggok kat 1 korner tuh. Kononnya, nak tengok balik apa yang gua pernah gua ada. Plus, nak lawan kutu-kutu kat atas tuh. 

Well, bad news is, gua withdraw. Tak jadi. Happy, ah kutu-kutu tuh dengan collection dorang. Gua tak buleh lawan. Gua salute dorang sampei mati.

Besen penuh dengan semut. 

Yup, it's Death Angel first debut album. Europe First Press "Lutsinar" version. :(

Nampaknya dah takde maknanya lagi gua nye collection. Ini collection tong sampah namanya. Gua nak buang pon macam dah tak sampei ati je. Gua ingat gua simpan je dengan besen-besen tuh sekali. Buat kenangan.

Lagipon, camne gua nak qualify diri gua as a rocker kalo gua takde collection macam gini?

11 comments:

gatto999 said...

Ciao from ITaly
:)

Abang Ben said...

sabar je la bro... apa nak buat?

Takilala said...

Salam.Rocker tak semestinya ada koleksen bro, yg penting jiwa ..huhuhu..

deaf_angel said...

tahun awal 90an dulu, semua koleksi rock metal aku baik melayu, omputeh ngan majalah2 semua abis kena serang anai anai.

kita selalu dengar orang cakap pasal anai-anai, tapi bila aku kena sendiri, dan aku lihat koleksi aku semua jadi tanah.

hampa kecewa huhu, tapi start balik ler hehe

JAIRO said...

simpan dalam besen la yang boleh dipanggil rock!!!!.. hehehehe

berteromber said...

gua tengok lu punya Ultra-Violence je wa dah dapat tangkap mesti best koleksi thrash lu dulu tu...wa serender la...

wa punya pun tak banyak mana...pernah ada masa tu hilang minat sekejap...letak bersepah...banyak hilang...anai2/semut buat sarang jangan citer la...

sekarang beli cd time ada duit lebih jer...tu pun beli cd2 lama dan band2 tertentu je...banyak lagi perkara lebih penting dalam hidup...ni hobi jer...jangan dengki kat gua la...hahaha..

ROKATUA said...

Sekarang gua makin dengki kat lu orang.

Gua ingat, bila gua crita, gua buleh dapat handicap. Tup-tup sama je lebih kurang crita dulu-dulu nye collection udah jahanam.

Kena buat sesuatu nih.

:(

kotak segi bulat said...

rileks ah RST..gua bukan koleksi cd, tp koleksi majalah ujang..dari 1st issue sampai yg thn 2000 tu bila ujang dah split jd majalah lanun.

kuar 2 kali sbulan, duit belanja skolah wa simpan nak beli...kondisi sume cun2..wa simpan baik2 lam satu kotak ni, bawah katil kat umah..

lepas bertahun2..wa balik, tgk semua dah jadi santapan raja anai2..sedih ah..beratus2 bijik mag tuh.

skang wa malas nak kolek apa2 dah.

ROKATUA said...

KSB, gua simpati. Gua paham lu nye perasaan.

Lu nye nasib lagi terok dari gua. Ujang tuh dah out of print. Kalo macam CD/LP gua buleh carik lagi. Ada banyak lagi kat luar sana, sediakan sen je, ah.

Bak kata Takilala, walaupon takde collection, jiwa mesti kental.

Lu tetap klakar, kan. :)

ajie said...

tula..lebih baek buat koleksi anai2...takderla sakit jiwa kan...heheh

~aNNaSue~ said...

hehehe betul betul..bela je la anai2 tu..agak2 boring, soh je dia serang umah orang sesapa pulak..