Monday, January 19, 2009

Rock of Ages

Ini title lagu Def Leppard album Pyromania I think.

Aku miss all the labelling of that time. Hair Metal, Glam Metal, Hard Rock, Heavy Metal, Thrash Metal, Speed Metal, Black Metal, Slow Rock dan banyak lagi. Aku miss seluar kakachi (aku tak pernah pakai pun... tak muat, lagipun alur bontot tak lawa), singlet rising sun and union jack, belt berduri (metal stud), scarf/key merah, tali gitar landut, kasut nike highcut dan rantai padlock. 

Aku miss all the guitar shredders, divebombs, pinch harmonics, all those ygwie malmsteen and evh wannabees. I remember watching video tapes on concerts with 5 to 10 minutes of guitar solo (sekarang boleh tengok kat u tube). I miss the energy of Metallica's concert, Guns and Roses very loud playing, and Slayer's crazy fans.

My first electric guitar was an Ibanez similar to the RG series now. Suited for playing anything distorted. Neck and bridge humbuckers, license floyd rose double locking trem, very low action, and all black. I sold it to a friend after a year. Lepas setahun ada electric guitar pun still tak tau apa yang aku main. Power chord aje. Aku beli dua guitar lagi (ada lagi sampai sekarang) satu kramer and satu fender. Aku dah ada dua guitar tu dekat 16 tahun dah. Sampai sekarang pun aku tak tau apa aku main. Asal ada bunyi yang ok keluar tu, kira okla. 

Aku pegi betulkan gitar aku kat satu kedai gitar yang offer music lesson. Aku tengok budak-budak sekolah keluar masuk kedai tu. Ada yang bawak guitar tukar tali, ada yang pergi ambik lesson. Amazing betul support parents sekarang pada anak-anak yang minat muzik. Gitar yang budak-budak tu bawak, orang dah kerja pun tergeliat poket nak beli. Pegi ambik lesson lagi. Setakat ni aku ada jugak tanya macam mana charge untuk guitar lesson. Lebihkurang RM 150 untuk setengah jam session seminggu dan 4 kali sebulan. Ada jugak hati nak ambik lesson sebab nak tau apa benda nya yang aku main selama ni.

Banyak prioriti lain sekarang ni. Dulu bolehla tak cukup makan pasal nak beli guitar. Sekarang tak boleh lagi. Silap-silap kena makan guitar tu. 

Anyway, kalau aku banyak lebih sekarang ni pun, JCM 900 tengah memanggil...




3 comments:

Abang Ben said...

Learning curve aku main gitar dah mati. Pada aku cukup2lah... umur dah 34 dah kira lanjut tu, segan la sikit nak bukak buku teori gitar, tengok video gitar etc etc...

Tapi masih ada projek lagi ni hehehe... tunggu!!!

berteromber said...

ok la tu bro...at least lu ada gak gitar..aku setiap kali terniat nak beli gitar ada je macam2 halangan...last2 aku give up..impian menjadi rock star musnah...haha...

Stoet said...

Sementara masih seronok kita teruskan. Kalau rasa dah tak seronok... Kita tukar hobi pegi main golf lubang 18. Yang lubang ke 19 tu jauhkan...