Tuesday, December 29, 2009

Degil

“99.9% of bands never get paid! That’s the truth. I work everyday, just like everybody else. I’m a regular person, you know.” – Steve ‘Lips’ Kudlow of Anvil in The Story Of Anvil.

Kalo ada satu perkataan Melayu yang buleh diringkaskan dari quote tuh, mungkin,

DEGIL.

DEDIKASI, kurang tepat sebab perkataan dedikasi tuh macam maintain benda yang telah membuahkan hasil (which they are not). Plus, dedikasi tuh dilakukan ikot expectation kepala orang yang nak lu jadi sekian-sekian. Bukan ikot kepala sendiri..

BERWIBAWA? Takde maknanya berwibawa kalo asek failed meeting the target.

BERSEMANGAT WAJA? (Oh, ini dua perkataan). Paling hampir. Tough. Tak Peduli. Tapi, dua perkataan. Hehehe.

Pejam-celik, blog nih dah dekat setahun. ROKATUA pulak, dah 2 tahun. Start dengan main lagu orang, then evolved buat lagu sendiri. Dan sepanjang naik blog nih & release 5 lagu kat ReverbNation, banyak benda happened. Satu daripadanya, of course made new good friends. Most of them, bagi support & encouraging. Hail to you guys!

Secondly, would be ReverbNation. Kat sini dia punya thrills. From nobody, ROKATUA went up to No. 4 in Local Rock Chart and stayed there for 3 weeks. To be honest, we can’t handle it. Kitaorang takot what if ROKATUA naik sampei No. 1, apa sebenarnya ROKATUA (with no real vocalist) has to offer? [Against Pop Shuvit, Estranged, Couples, Hujan, They Will Kill Us All, Pesawat, etc]

So, kitaorang stopped there. Pastu, taking break and just let the thing flows naturally. (FYI, ini ari we are at No. 21). Kalo ada time nanti, kitaorang akan kongsi camne nak naikkan points/ratings of your band.

Dalam 5 bulan kebelakangan nih, we are in static. Takde progress. Walaupon takde apa release, kitaorang masih lagi jam/writing/arranging songs. Sebabnya, DEGIL

See, DEGIL, ah drive ROKATUA. Kitaorang tau, ROKATUA masih lagi takde vocalist. Kitaorang pon tau, ROKATUA has passed our 15 minutes of fames. Kitaorang aware, kitaorang takde commercial value. Kitaorang jugak aware, ROKATUA tak buleh letak nasik kat atas meja untuk tampung family. Kitaorang pon buleh agak, kalo release our first debut, mungkin buleh jual 20-30 keping je sebab market target of 16-23 tahun bukannya dengar lagu cam gini. And people who are same age as ours, would rather put their priority in their house or cars, instead of music preference.

Tapi, masih lagi buang masa buat benda-benda nih.

Dia punya feel tuh macam lu minat satu minah nih. Lu tau, itu minah tak brapa suka ngan lu. Tapi, lu degil nak jugak hanging around dia. Lepak ngan dia. Bagi makan minum dia. Maintain dia. Yang lu dapat balik, cold treatment & rejection dari dia. Tapi, lu tak hiraukan, sebab dalam hati lu, one day, she will be yours. And keep believing in that.

Until one day, you realized you are living in fantasy. Sentiasa dalam keadaan anti-gravity.

The rest, gua tak yah sambung, Lu orang pon tau, apa kesudahannya. Moral of the story, is too obvious.

SELAMAT TAHUN BARU!

Moga lu orang semua masih/sentiasa lagi DEGIL. \m/

3 comments:

berteromber said...

gua memang respek golongan yang degil ni...gua dah lama serender.

deaf_angel said...

degil, kepala batu, ungkal

hapi new year.

[S]itie [B]Um [B]Um said...

=)